De prins van Hola Pola - Ontdekvakanties voor nieuwsgierige kinderen en grote mensen

Duurzaam reizen

Verantwoord reizen en bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving?

Daar streven we bij De Prins van Hola Pola naar reeds van bij de opstart, het zit in ons DNA.

Reizen en een positieve indruk nalaten, dat willen we allemaal. Maar hoe rijm je begrippen als duurzaamheid en verantwoord reizen terwijl je vliegt naar de andere kant van de wereld? Om ver te reizen heb je meestal een vliegtuig nodig en een vliegtuigreis is voor het klimaat nooit goed. Het is dus onmogelijk om geen voetafdruk achter te laten wanneer je op reis gaat. 

Voor ons gaat duurzaam reizen niet enkel over het ecologische, maar ook over het sociale aspect. Het gaat om bewuste keuzes maken voor en tijdens de reis die de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. We zien duurzaam reizen dus eerder als een geweldige kans. Het betekent reizen met een positieve impact op de natuur, biodiversiteit, de lokale economie en het welzijn van de lokale gemeenschappen. We gaan “op bezoek” op een verantwoorde en respectvolle manier in het gastland.

Het is bovendien ook een proces waaraan we moeten blijven werken. Er zijn geen pasklare antwoorden voor heel concrete vragen. Er zijn wel vele wegen die naar eenzelfde doel kunnen leiden. Werken aan duurzaamheid is oog hebben voor het grote verhaal, maar evengoed voor de kleine details. Vallen en opstaan naar beter. Met dit doel voor ogen: bijdragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.

We vertellen je graag meer over onze kleine en grote inspanningen op gebied van duurzaamheid met een hart voor de wereld.

Bedoeling van de reizen van De Prins van Hola Pola is om samen met de kinderen de natuur, dieren, de bevolking en de cultuur van een land te leren kennen. Wij maken voor jullie op voorhand zoveel mogelijk duurzame en ecologische keuzes zodat jullie met een gerust gemoed op reis kunnen.

Onze reizen worden georganiseerd en begeleid door lokale collega’s uit het land waar we te gast zijn. Zij staan, samen met hun team, garant voor een professionele én heel persoonlijke aanpak, ver van het massatoerisme. Ze blijven trouw aan hun roots en cultureel erfgoed. De partners met wie we samenwerken, staan garant voor verantwoord toerisme.

Wij besteden veel aandacht aan reizen waarbij wij de lokale bevolking kunnen betrekken. We maken kennis met de lokale manier van leven, activiteiten worden georganiseerd door lokale ondernemers. Door te reizen creëren we werkgelegenheid voor de lokale inwoners: gidsen, chauffeurs, hoteluitbaters, lokale eethuisjes, maar ook onderhoudspersoneel, ezeldrijvers, … .  Heel veel mensen hebben werk door de reis die jullie ondernemen.  Dankzij onze partner  zorgen we voor een eerlijk loon en dat betekent in vele landen een wereld van verschil.

De focus ligt niet langer op meer toerisme aantrekken, wél op hoe toerisme kan bijdragen om van hun regio een betere wereld te maken mét behoud van hun waarden en normen, in balans met de natuur.

Zo doe je iets terug voor de gemeenschap in de regio die je bezoekt. Het draait om veel meer dan alleen zaken doen. Het welzijn van de werknemers staat voorop met de focus op hun geluk en groei. De lokale gemeenschap is in veel gevallen de sleutel tot een duurzaam succes. Voor ons als reiziger vertaalt zich dat in een unieke ervaring. Duurzaam toerisme creëert voor de lokale bevolking kansen en milieu en cultuur blijven behouden.

Als we van de ene op de andere dag stoppen met reizen, worden vele mensen werkloos en komen ze in de armoede terecht. Ze hebben vaak geen vangnet zoals wij dat kennen. Wij zorgen ervoor dat jouw geld direct bij de bevolking terechtkomt en een positieve impact heeft op de gemeenschap. Ook fooien horen vaak bij een eerlijk loon. Op onze groepsreizen geven we die steeds volgens de regels van het land.

We verblijven liefst op unieke plaatsen, ver van het massatoerisme. Veel accommodaties waar we overnachten zijn kleinschalig, lokaal en gerund door families. Daarmee stimuleren we de lokale economie. We proberen ook vaak gebruik te maken van eco lodges en tented camps. Waar mogelijk eten of slapen we graag eens bij mensen thuis.

Bij een ecolodge kan je ervan uitgaan dat ze hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Zo helpen ze om de natuur om hen heen te beschermen, werken ze samen met de lokale gemeenschap en hebben ze veel aandacht voor onder andere afvalvermindering en waterbesparing.

We organiseren reizen die van de gebaande paden af gaan en hebben respect voor zowel de mens, dier en de natuur. We distantiëren ons van massatoerisme.

Toerisme is ook heel erg belangrijk voor het natuurbehoud, op voorwaarde dat het goed georganiseerd is, met focus op de positieve, lokale en duurzame aspecten. Zonder toerisme staat het natuurbehoud in veel landen onder druk. Geen toeristen betekent in veel landen geen financiële middelen om de fauna en flora te beschermen. Het is de belangrijkste financieringsbron voor veel parken en beschermde gebieden over de hele wereld. Zonder financiële middelen is er een risico op banenverlies en verminderde steun voor lokale gemeenschappen die rond de parken wonen. Deze steun is een belangrijk instrument om armoede, stroperij en druk op natuurlijke hulpbronnen te verminderen.

Wilde dieren mogen wild zijn. We respecteren hun habitat. Wilde dieren worden zoveel mogelijk met rust gelaten en alleen in hun natuurlijke omgeving of van op afstand gespot. Onze uitstappen zijn zorgvuldig gekozen en begeleid met het oog op respect voor mens en dier.

Wanneer we gaan snorkelen respecteren we de regels van de onderwaterwereld: we raken niks aan onder water. Het koraal gaat dood als je het aanraakt. Ook dieren zoals walvishaaien of schildpadden raken we niet aan. Het grootste deel van het zeeleven heeft een hele dunne en kwetsbare huid en als wij daar met onze handen aanzitten, beschadigen we dit of maken we ze ziek.

Daarnaast kan je de onderwaterwereld ook helpen door koraalvriendelijke zonnecrème te gebruiken en zo geen extra schade te veroorzaken.

Wilde bloemen of planten, stenen of schelpen moeten blijven waar ze horen. Laat de natuur zoals ze is en neem geen puur-natuur souvenirs mee naar huis.

Tijdens een wandeling in de natuur laten we niks achter behalve onze voetstappen. Onze gidsen zetten zich in om lokale mensen bewust te maken van afval, want dit is wereldwijd een zeer urgent probleem. We geven het goede voorbeeld en ruimen ons eigen afval op of rapen het zwerfafval op dat we onderweg tegenkomen. Als we dit allemaal zo nu en dan doen dan maken we de wereld een stukje schoner. In veel landen begrijpen mensen nog niet dat je niet zomaar alles overal neer kan gooien en wellicht dat je ze hiermee aan het denken zet. We moeten ze natuurlijk niet de les komen spellen, maar een goed voorbeeld geven is al erg effectief, ook voor onze kinderen. Laat onnodig afval ook al voor je vertrekt thuis. Afval voorkomen is de boodschap!

Iedereen weet ondertussen dat plastic een heel groot probleem is. We proberen om zo min mogelijk plastic te gebruiken tijdens het reizen. Onze gidsen voorzien grote gallons met drinkwater waar mogelijk zodat jullie je eigen hervulbare drinkflessen kunnen bijvullen. Je zal merken dat plastic in sommige landen wegens klimaat- of economische redenen niet kan worden vermeden. Jullie krijgen hierover meer duiding ter plaatse.

Verder zullen de gidsen zich ook actief bezig houden met in restaurants en hotels plastiek en vooral rietjes te vermijden. Zo kunnen we onze (afval)voetafdruk als groep enorm reduceren en motiveren we ook de lokale accommodaties en restaurants om daar meer rekening mee te houden.

Gebruik niet de kleine flesjes shampoo, lotion en douchegel in de hotelkamer, ze zorgen voor bergen plastic afval en we blijven zo de productie ervan stimuleren. Vul thuis herbruikbare flesjes met eigen verzorgingsproducten. Hetzelfde geldt voor de kleine gratis flesjes water in je hotel.

Op reis willen we vooral genieten, we eten graag en rijkelijk. Waarom niet eens een dag vegetarisch eten op reis? Door minder of geen vlees en zuivel te eten verklein je jouw persoonlijke impact op het milieu enorm. Bovendien leer je eens iets anders kennen. Laat ons zeker weten als je graag (nu en dan) vegetarisch eet, we proberen dit dan lokaal zo goed als mogelijk te voorzien. We vinden het ook belangrijk geen extra voedsel te verspillen, dus schep op je bord wat je opeet en wat over is kan de gids verdelen onder mensen die het meer nodig hebben. Vele accommodaties kiezen dan ook bewust om geen buffet ontbijt aan te bieden om verspilling te voorkomen.

Water is schaars, zelfs op een eiland met veel tropische regen. Probeer je eigen watergebruik te beperken. Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Je doucht bijvoorbeeld vaker of langer, het hotel verschoont je handdoeken en het beddengoed net iets vaker dan thuis. Hoe meer luxe, des te meer waterverbruik. Een tent heeft een aanzienlijk lager waterverbruik dan een hotel. Geniet van je douche, maar maak hem kort. Door bijvoorbeeld meerdere dagen dezelfde handdoeken te gebruiken en je bedlinnen niet te vaak te laten verversen bespaar je veel water. Besef dat voor heel wat mensen, vooral op eilanden, zoet water dierbaarder is dan goud. Je kan ook de lichten en de airco uitdoen als je weggaat.

Kinderen en jongeren lopen je graag achterna en roepen “you, you.... “ of  “ferengi” (vreemdeling of blanke)  of “money, money”...... Ze willen je aanraken of een hand geven. Agressief gedrag komt nauwelijks voor. Soms roepen ze ook “Highland”, ze willen dan de lege waterflessen van dit merk.

We raden af om geld, pennen, snoep, ballonnen e.d aan kinderen uit te delen omdat dit de bedelmentaliteit versterkt en geld wordt vaak voor verkeerde dingen gebruikt. Als je aan kinderen geeft (zeker geld) ondermijn je ook het ouderlijke gezag. Je moedigt kinderen dan aan om te bedelen, dat is voor hen op korte termijn lonender dan naar school gaan. Als je schoolgerief over hebt, mag je dat altijd meenemen, maar belangrijk is dat je het dan aan een leraar of aan de gids overhandigt.

Als je te gast bent geweest bij mensen thuis, kan je een cadeautje geven als blijk van appreciatie, bijv. iets typisch Belgisch als een pak koekjes of een zeepje. Altijd overhandigen aan een volwassene, niet aan de kinderen.

Wil je toch iets extra doen? Sponsor dan een lokaal project binnen de gemeenschap, spreek hierover met je gids.

Wij bieden geen uitstappen aan waarbij gebruik gemaakt wordt van kinderarbeid. Als je een incident ziet of misbruik van kinderen vermoedt, mag je ons hierover zeker informeren.

Tot slot, vergeet niet dat we te gast zijn. Er zijn andere normen, gewoontes en soms is er ook een andere logica om dingen aan te pakken. Een beetje flexibiliteit, geduld, begrip en wat humor… en alles komt in orde.

We respecteren de lokale mensen en hun cultuur en passen onze kledij aan in kerken en tempels. Probeer je bescheiden op te stellen bij bepaalde rituelen, zoals begrafenissen, bruiloften, enz.

Ontmoetingen met medereizigers, met de wereld of met jezelf, horen voor ons bij de essentie van reizen. Van een toevallige ontmoeting met een local op de trein of samen koken met een plaatselijke familie tot een homestay in een klein bergdorp. Naarmate kennis en contact met de andere toenemen, groeien begrip en waardering maar ook de verwondering en het avontuur. Overwin ook de taalbarrière. Hola Pola, Merhaba, Namaste, Konnichiwa, … . Enkele eenvoudige woorden helpen je contact leggen en tevens een keuze te maken in een lokaal restaurant. Ontdek zo ook de cultuur in je bord.

De mensen zijn erg fotogeniek, de marktjes zijn heel kleurrijk. Respect voor de locals is hier héél belangrijk: vraag altijd eerst toestemming als je mensen en/of hun huizen in close-up wil fotograferen. Foto’s vanop afstand (bijv. een markt) zijn geen probleem. Als je ergens aankomt, tracht dan niet onmiddellijk foto’s te maken maar wacht even af en probeer gewoon met de mensen om te gaan. Nadien kan je vragen of je een foto mag maken. Anders verliezen de mensen elke spontaneïteit. Overigens is het sowieso beter en correcter dat je hen niet als louter “object” benadert. Bij de stammen en soms ook op markten is het de gewoonte geworden dat je betaald om te fotograferen.  Stel jezelf hier flexibel op en luister naar je gids. Waar mogelijk proberen we op voorhand afspraken te maken.

Als je op een lokale markt een souvenir wil kopen, liefst gemaakt op de bestemming, moet je soms afdingen. In sommige winkeltjes is er een “vaste” prijs, deze is ook onderhandelbaar maar het is moeilijk om aan te geven wat de finale prijs zou moeten zijn. Onthoud dat wat voor jou wellicht een klein bedrag kan zijn, voor de verkoper misschien van essentieel belang is. Onze gids kan je hier ter plaatse over informeren zodat je niemand kwetst of beledigd.

TRANSPORT

Het is algemeen bekend: vliegen is slecht voor het milieu. Wij doen heel hard ons best om tijdens de reis duurzaam te zijn zodat jullie zorgeloos kunnen genieten. Jullie kunnen zo duurzaam mogelijk zijn door voor de reis de best mogelijke vlucht te kiezen.

Om je CO2-uitstoot te minimaliseren, kan je een vlucht boeken zonder overstap. Het landen en opstijgen kost veel brandstof en daarbij dus extra CO2-uitstoot. Ook moet je voor die tussenstop vaak een stukje omvliegen. Zonde dus wanneer je ook rechtstreeks naar je eindbestemming kan vliegen. Een rechtstreekse vlucht naar een verre bestemming kan tot wel 50% aan CO2-uitstoot schelen.

Vliegen in economy is het meest 'duurzaam'. Wanneer je business class vliegt, neem je veel meer ruimte in het vliegtuig in en dat betekent dat je in verhouding veel meer CO2 uitstoot dan iemand in economy class. Kies voor het dichtstbijzijnde vliegveld, en ook reizen naar en van het vliegveld kan met de trein ipv de wagen. Je kan ook kiezen voor de relatief minst vervuilende luchtvaartmaatschappijen.

Wij minimaliseren het aantal binnenlandse vluchten en reizen met de trein of bus, wat een ervaring op zich is, lokaler kan niet. Ga zo lang mogelijk op reis zodat je de cultuur écht kunt ervaren en de tijd hebt om te ontspannen. Het is veel beter om minder vaak een verre reis te maken en langer op een bestemmingte blijven.

Het is info die we jullie meegeven, jullie beslissen zelf waar jullie prioriteiten liggen. Wij kiezen ervoor om niet direct onze CO2 te compenseren, maar ondersteunen tijdens onze reizen lokale projecten die elders op de wereld CO2-reductie teweegbrengen, we ondersteunen ook andere lokale projecten en we doen hard ons best om jullie verantwoord te laten reizen. Je kan de projecten ter plaatste zelf ook extra ondersteunen. Enkele voorbeelden van lokale projecten die we ondersteunen:

  • Koralen planten in Indonesië
  • Mangroves aanplanten in Cambodja en Indonesië
  • Maya – be: een sociaal collectief dat de weg van Maya kinderen en jongeren naar hun cultureel en natuurlijk erfgoed begeleidt en versterkt.
  • Wildernisbewaring Zuid-Afrika
  • ...

We blijven overtuigd duurzaam reizen… het zit hem vaak in kleine dingen. Laten we met verstandige keuzes, een dosis verantwoordelijkheidsgevoel, aanpassingsvermogen en een open blik op reis gaan. Zo zorgen we ervoor dat ons avontuur een positieve impact heeft voor je gezin, maar ook voor de lokale mensen ter plaatse. En voor de rest: geniet van de mooie wereld!


De Prins van Hola Pola plant mangroves in Indonesie